Jakość wody
INFORMACJA DLA KONSUMENTÓW O CHLOROWANIU WODY
Pytanie 1: Jaki jest poziom twardości wody w miejscowościach zaopatrywanych w wodę przez WiK „HYDROKOM”?
Odpowiedź 1: Twardość wody utrzymuje się na poziomie:
– wodociąg Kluczbork: 170-240 mg CaCO3 /l,
– wodociąg Krzywizna: 310-340 mg CaCO3 /l,
– wodociąg Chocianowice: 130-160 mg CaCO3 /l,
– wodociąg Polanowice-Byczyna: 280-330 mg CaCO3 /l,
– wodociąg Dobiercice: 90-120 mg CaCO3 /l,
– wodociąg Kostów: 220-250 mg CaCO3 /l.
Pytanie 2: Jaka jest norma poziomu twardości w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi?
Odpowiedź 2: Wg Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017r. zalecany zakres poziomu twardości w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi wynosi 60-500 mg CaCO3/l.
Pytanie 3: W jaki sposób przeliczyć jednostki twardości wody?
Odpowiedź 3: Jednostki twardości można przeliczyć według poniższej tabeli:
mmol/l | mval/l | mg CaCO3 /l | °d | °e | °f | |
1 mmol/l | 1,00 | 2,00 | 100,00 | 5,60 | 7,02 | 10,00 |
1 mval/l | 0,50 | 1,00 | 50,00 | 2,80 | 3,51 | 5,00 |
1 mg CaCO3 /l | 0,01 | 0,02 | 1,00 | 0,056 | 0,07 | 0,10 |
1°d | 0,18 | 0,357 | 17,80 | 1,00 | 1,25 | 1,78 |
1°e | 0,14 | 0,285 | 14,30 | 0,798 | 1,00 | 1,43 |
1°f | 0,10 | 0,20 | 10,00 | 0,56 | 0,702 | 1,00 |
Parametry jakości wody.
Objęte monitoringiem kontrolnym zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. poz. 2294).29.03
Wodociąg Kluczbork:
Lp. | Parametr | Oznaczenie | Jednostka | Dopuszczalny zakres wartości |
1. | pH | 7,2 | – | 6,5-9,5 |
2. | Barwa | <5 | mg Pt/l | * |
3. | Zapach | <1 | TON | * |
4. | Smak | <1 | TFN | * |
5. | Mętność | 0,10 | NTU | 1* |
6. | Przewodność | 647 | µS/cm | 2 500 |
7. | Azotany | 17,1 | mg/l | 50 |
8. | Mangan | <4,0 | µg/l | 50 |
9. | Żelazo | <60,0 | µg/l | 200 |
10. | Liczba mikroorganizmów (22⁰C) | nie wykryto | jtk/1 ml | * |
11. | Liczba enterokoków kałowych | 0 | jtk/100 ml | 0 |
12. | Liczba Escherichia coli | 0 | jtk/100 ml | 0 |
13. | Liczba bakterii grupy coli | 0 | jtk/100 ml | 0 |
* akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian.
Wodociąg Krzywizna:
Lp. | Parametr | Oznaczenie | Jednostka | Dopuszczalny zakres wartości |
1. | pH | 7,4 | – | 6,5-9,5 |
2. | Barwa | <5 | mg Pt/l | * |
3. | Zapach | <1 | TON | * |
4. | Smak | <1 | TFN | * |
5. | Mętność | 0,13 | NTU | 1* |
6. | Przewodność | 834 | µS/cm | 2 500 |
7. | Azotany | 1,20 | mg/l | 50 |
8. | Mangan | 5,0 | µg/l | 50 |
9. | Żelazo | <60,0 | µg/l | 200 |
10. | Liczba mikroorganizmów (22⁰C) | 9 | jtk/1 ml | * |
11. | Liczba enterokoków kałowych | 0 | jtk/100 ml | 0 |
12. | Liczba Escherichia coli | 0 | jtk/100 ml | 0 |
13. | Liczba bakterii grupy coli | 0 | jtk/100 ml | 0 |
* akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian.
Wodociąg Chocianowice:
Lp. | Parametr | Oznaczenie | Jednostka | Dopuszczalny zakres wartości |
1. | pH | 7,0 | – | 6,5-9,5 |
2. | Barwa | <5 | mg Pt/l | * |
3. | Zapach | <1 | TON | * |
4. | Smak | <1 | TFN | * |
5. | Mętność | 0,28 | NTU | 1* |
6. | Przewodność | 308 | µS/cm | 2 500 |
7. | Azotany | 14,8 | mg/l | 50 |
8. | Mangan | 20,5 | µg/l | 50 |
9. | Żelazo | <60,0 | µg/l | 200 |
10. | Liczba mikroorganizmów (22⁰C) | 2 | jtk/1 ml | * |
11. | Liczba enterokoków kałowych | 0 | jtk/100 ml | 0 |
12. | Liczba Escherichia coli | 0 | jtk/100 ml | 0 |
13. | Liczba bakterii grupy coli | 0 | jtk/100 ml | 0 |
* akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian.
Wodociąg Polanowice-Byczyna:
Lp. | Parametr | Oznaczenie | Jednostka | Dopuszczalny zakres wartości |
1. | pH | 6,8 | – | 6,5-9,5 |
2. | Barwa | <5 | mg Pt/l | * |
3. | Zapach | <1 | TON | * |
4. | Smak | <1 | TFN | * |
5. | Mętność | 0,11 | NTU | 1* |
6. | Przewodność | 695 | µS/cm | 2 500 |
7. | Azotany | 39,4 | mg/l | 50 |
8. | Mangan | 17,6 | µg/l | 50 |
9. | Żelazo | 65,3 | µg/l | 200 |
10. | Liczba mikroorganizmów (22⁰C) | 1 | jtk/1 ml | * |
11. | Liczba enterokoków kałowych | 0 | jtk/100 ml | 0 |
12. | Liczba Escherichia coli | 0 | jtk/100 ml | 0 |
13. | Liczba bakterii grupy coli | 0 | jtk/100 ml | 0 |
* akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian.
Wodociąg Dobiercice:
Lp. | Parametr | Oznaczenie | Jednostka | Dopuszczalny zakres wartości |
1. | pH | 7,2 | – | 6,5-9,5 |
2. | Barwa | <5 | mg Pt/l | * |
3. | Zapach | <1 | TON | * |
4. | Smak | <1 | TFN | * |
5. | Mętność | 0,93 | NTU | 1* |
6. | Przewodność | 387 | µS/cm | 2 500 |
7. | Azotany | 0,80 | mg/l | 50 |
8. | Mangan | <4,0 | µg/l | 50 |
9. | Żelazo | 74,6 | µg/l | 200 |
10. | Liczba mikroorganizmów (22⁰C) | nie wykryto | jtk/1 ml | * |
11. | Liczba enterokoków kałowych | 0 | jtk/100 ml | 0 |
12. | Liczba Escherichia coli | 0 | jtk/100 ml | 0 |
13. | Liczba bakterii grupy coli | 0 | jtk/100 ml | 0 |
* akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian.
Wodociąg Kostów:
Lp. | Parametr | Oznaczenie | Jednostka | Dopuszczalny zakres wartości |
1. | pH | 7,6 | – | 6,5-9,5 |
2. | Barwa | <5 | mg Pt/l | * |
3. | Zapach | <1 | TON | * |
4. | Smak | <1 | TFN | * |
5. | Mętność | 0,31 | NTU | 1* |
6. | Przewodność | 637 | µS/cm | 2 500 |
7. | Azotany | 29,6 | mg/l | 50 |
8. | Mangan | <4,0 | µg/l | 50 |
9. | Żelazo | <60,0 | µg/l | 200 |
10. | Liczba mikroorganizmów (22⁰C) | 47 | jtk/1 ml | * |
11. | Liczba enterokoków kałowych | 0 | jtk/100 ml | 0 |
12. | Liczba Escherichia coli | 0 | jtk/100 ml | 0 |
13. | Liczba bakterii grupy coli | 0 | jtk/100 ml | 0 |
* akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian.
W celu uzyskania szczegółowych informacji proszę o kontakt:
Pracownik: mgr Elżbieta Szafrańska
Tel.: 77 418 14 71 wewnętrzny 50
E-mail: eszafranska@hydrokom.pl